Blogértesítő

Ha nem szeretne lemaradni a friss hírekről, adja meg az e-mail címét, és értesítést küldünk, amikor új bejegyzés jelenik meg az oldalon.

Az Ön e-mail címe:

(Ez nem hírlevél! Csak akkor kap levelet, ha új bejegyzés jelenik meg. Ha nincs új tartalom, nem kap levelet.)

A szolgáltatást a FeedBurner nyújtja.

Akciók

Cégalapítás, vállalkozás indítása előtti tanácsadás díja 5000,-Ft/óra. Ha könyvelésével cégünket bízza meg, ez az összeg az első könyvelési díjból levonásra kerül, azaz Önnek ingyenes volt.

Benyújtották pénteken az adótörvényeket módosító javaslatokat! Most az adózás rendjéről szóló törvényben megfogalmazott bírságtételek emelkedését és egyéb szankciókat részletezem.

Cégbedöntők

A javaslat a létező, de betarthatatlan szabályozás helyett egyértelműen a NAV hatáskörébe vonja annak ellenőrzését, hogy cégeket bedöntők, adóssághalmozók ne alapíthassanak új céget, vagyis
nem ad ki új adószámot annak, aki olyan cégben volt vezető tisztségviselő (vagy többségi tulajdonos, akár cégként), ahol 15 millió forint adótartozás áll fenn, illetve ekkora tartozás mellett jogutód nélkül megszűnt az elmúlt öt évben, illetve az elmúlt öt évben 50 millió forint adóhiányt állapított meg a hatóság, s azt nem rendezte le.

Nem kaphat újra adószámot az sem, aki olyan cégben volt érdekelt, amelynek felfüggesztették, törölték az adószámát, mert a cég fiktív volt.

Iratelvesztők

Nem lehet jövőre már arra sem hivatkozni, hogy költözéskor elvesztek, elégtek, eláztak, megsemmisültek, vagy egyéb gazság áldozatai lettek az irataink, bizonylataink. Az iratmegőrzési kötelezettség elmulasztása ugyanis egymillió forint bírsággal sújtható. A bevallások, nyilvántartások, szerződések, számlák, nyugták, pénztárbizonylatok, pénztárgépszalagok ezek. Önmagában már a számlák elveszítése is nagyon sokba kerül majd: cégeknek ez 500 ezer forint számlánként, illetve nyugtánként.

Feketén foglalkoztatók

Most sem olcsó mulatság, ha elkap valakit a hatóság feketefoglalkoztatás miatt. Emelt szintű bírság kiszabása a következmény. Alapesetben azt feltételezik, hogy legalább három hónapja foglalkoztatják az érintett be nem jelentett alkalmazottat, így a be nem fizetett adó és járulék is minimum három havi összeg lesz. Ez a jelenlegi minimálbér esetében 360 ezer forint járulék és szja. Ezt jövőre több mint duplázni kell, mivel a törvény szerint az adóhiányt a minimálbér duplája alapján kell kiszámítani….és nem csak a bírság, hanem a minimálbér is emelkedni fog.

Bevétel eltitkolása, igazolatlan eredetű áru

A törvényjavaslat szerint, ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével függ össze, a kiszabható bírság az adóhiány 200 százaléka lesz. Ha figyelmetlenségből, nem csalás szándékával keletkezik adóhiány, a bírság a különbözet 50 százaléka.

Az igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért “járó” bírság mértéke továbbra is az áru értékének 40 százaléka marad, de a minimum összege emelkedik:  magánszemélyeknél 200, adózóknál 500 ezer forint lesz.

Szólj hozzá:

*