Blogértesítő

Ha nem szeretne lemaradni a friss hírekről, adja meg az e-mail címét, és értesítést küldünk, amikor új bejegyzés jelenik meg az oldalon.

Az Ön e-mail címe:

(Ez nem hírlevél! Csak akkor kap levelet, ha új bejegyzés jelenik meg. Ha nincs új tartalom, nem kap levelet.)

A szolgáltatást a FeedBurner nyújtja.

Akciók

Cégalapítás, vállalkozás indítása előtti tanácsadás díja 5000,-Ft/óra. Ha könyvelésével cégünket bízza meg, ez az összeg az első könyvelési díjból levonásra kerül, azaz Önnek ingyenes volt.

Társasági adó oldaláról:

A tagi kölcsön elengedését a számviteli tv. 86. § alapján a rendkívüli bevételek között kell elszámolni.

A TAO tv. szerint az elengedett kötelezettség miatt elszámolt rendkívüli bevétellel szemben csökkentő tételt elszámolni nem lehet, azaz a társasági adó alapja nem csökkenthető, vagyis a veszteséges társaság adóalapjában „benne marad” az elengedett kötelezettség.

A kötelezettséget elengedő társaság pedig nem csökkentheti az adóalapját a követelés-elengedés miatt,  ha a TAO. tv. szerint kapcsolt vállalkozási viszonyban áll a kölcsönben részesülő társasággal.

Az illeték oldaláról:

Az Illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 17. § (1) bekezdés n) pontja alapján mentes az ajándékozási illeték alól a térítés nélküli ügylet, így különösen a követelés-elengedés, amennyiben az gazdálkodó szervezetek között valósul meg.

Az Illeték tv.  szerint abban az esetben merül fel illetékfizetési kötelezettség az elengedett tagi kölcsön után, ha a kölcsönt magánszemély tulajdonos nyújtotta.

Számviteli szempontból:

A rendkívüli bevételek közötti elszámolásból az következik, hogy az elengedett tagi kölcsön a mérleg szerinti eredményen keresztül az eredménytartalékba kerül, és ezáltal szüntetheti meg a veszteség miatti eredménytartalék-hiányt.

Pénzügyi oldal:

A tagi kölcsön kötelezettség elengedése végleges, későbbi visszafizetésére nincs lehetőség. Véglegesen a kölcsönt kapó társaságnál marad.

Ehhez a bejegyzéshez nem lehet hozzászólni.